De wortels van Streven liggen bij de plaatselijke KWB-afdeling, die in het begin van de jaren ’60 toneelavonden organiseerde om het traditionele Sinterklaasfeest te financieren.
Op 15 september 1965 beslisten een aantal mensen om een zelfstandige vereniging op te richten : Streven was geboren. Het doel van de kring was niet alleen toneel maar cultuur in de ruime zin vandaar ook de naam “Kulturele Kring Streven” of KK Streven, want cultuur werd in die tijd nog met een “K” geschreven.
De stichters waren Libor De Proost, Jean Cromboon, Fernand De Brauwere, Frans Buelens, Jef Janssens, Louis Muyldermans, Louis Van Dam, Frans Van Geysel, Jos Wera, Constant Nees en Jan Verstraete.
Sindsdien heeft Streven heel wat activiteiten op poten gezet.
In de eerste plaats was dit toneel : meer dan 100 toneelproducties werden intussen op de planken gebracht. Het eerste toneelstuk in 1965 was de klassieker De Paradijsvogels.
Verder op de website vinden jullie een overzicht van alle gespeelde toneelstukken.
De parochiezaal van Eppegem was bijna steeds onze vaste stek voor de opvoeringen.
Dat onze toneelprestaties in de smaak vallen, blijkt ook uit de quoteringen op het 3-jaarlijks provinciaal toneeltornooi. Bij onze laatste deelname werden we in de hoogste categorie geklasseerd nl. “uitmuntendheid”, een categorie die we doorheen die 55 jaar wel meerdere keren behaalden.
Maar toneel is niet alles wat Streven gedaan heeft. Doorheen die 55 jaar werden ook heel wat andere zaken georganiseerd zoals debatavonden, voordrachten, culturele uitstappen, deelname aan carnavalstoeten,….
Met één van haar debatavonden haalde Streven destijds het nieuwsprogramma “Actueel” op de BRT.
Tot 2005 bracht Streven in alle Eppegemse bussen ook een tijdschrift uit (‘t Harlekijntje) waarin bericht werd over het wel en wee in onze gemeente. ‘t Harlekijntje was hiermee als het ware de voorloper van “de Zemstenaar” vandaag.
Twee nevenactiviteiten die ook vandaag nog met veel succes georganiseerd worden zijn onze jaarlijkse fietsrally op Hemelvaart en onze zangavond “Eppegem zing”.
De hoogtepunten van Streven zijn uiteraard de vier openluchtstukken die op de Schranshoeve opgevoerd werden.
De Filosoof van Hagem was het eerste in 1982. “Wat ne prachtige zomeravond” : het waren de eerste woorden waarmee René De Roeck dit stuk begon. En het waren prachtige zomeravonden zowel letterlijk als figuurlijk. Niet minder dan 3.400 toeschouwers vonden de weg naar de Schranshoeve, wat meer was dan het aantal inwoners van Eppegem op dat ogenblik. TIen jaar later was het opnieuw prijs : met Boerenpsalm overschreden we zelfs de kaap van 4.000 toeschouwers.
Voor onze 40e verjaardag in 2005 werd gekozen voor een ander genre : Mistero Buffo of “komisch mysterie” van Nobelprijswinnaar Dario Fo. Opnieuw vonden meer dan 3.000 mensen de weg naar deze opvoeringen. En ook in 2016 was Het gezin Van Paemel een succes met zes uitverkochte opvoeringen op de Schranshoeve.
In 2015 vierde Streven haar 50-jarig jubileum met een feestweekend op de Schranshoeve in samenwerking met de andere Zemstse toneelverenigingen ’t Groeit en Labyrint.